Tuesday, April 3, 2012

Apa Dah Jadi??...

Apa dah jadi utk tempoh August 2010 - April 2012..(1tahun 8bulan) uish sgt pjg tempoh itu..mampu ke aku nk tulis semua?? aku x mampu, org pun x ingin nk baca.. n yg paling penting aku pun x ingat semua..hihihi.. 

September 2010 - bermulanya pencarian kami utk memiliki rumah sendiri..cari n terus mencari..Akhirnya Saujana Utama, Sg Buloh menjadi lokasi


16 September 2010-aku naik pangkat jd Opah Su atas kelahiran Nur Qaleesya Amani..smpai skg aku masih kekok utk membahasakan diri sbg opah.. ;-)




 22 April 2011-Genap setahun umur Damia.. 21 May 2011-Alhamdulillah kami berpindah ke rumah sendiri..sgt seronok rasanya bila dpt menduduki rumah sendiri.. jauh sedikit utk kami berulang alik ke tempat keje, tp tidaklah membebankan 23 May 2011-Damia mula dihantar ke rumah pengasuh baru.. sgt bersyukur tiada masalah dlm ms damia utk membiasakan diri..Alhamdulillah pengasuh sgt baik n rasa selamat utk Damia..

12 Jun 2011-Majlis pertunangan anak buah lelaki pertama Anas dgn pilihan hatinya Nadia..Percintaan di Universiti Teknologi Petronas,Tronoh mendapat restu ahli keluarga..

19 Julai 2011-AlFatihah..Mak kembali ke rahmatullah jam 8.00pagi di Hospital Kajang..setelah menghidap strok sejak Disember 2002..akhir sekali mendengar mak bercakap pada April 2003..setelah itu tiada lg butir perkataan yg keluar dr mulutnya.. halalkan segala makan minum yg telah kau berikan sedari setitis susu hinggalah ke masakan terakhir November 2002.. Semoga mak tergolong dlm golongan org2 yg beriman..Amiinn..




18 Januari 2012-Majlis pernikahan Anas&Nadia.. 26 Februari 2012-Majlis di Skudai, Johor Bharu..Semoga bahagia hingga ke syurga








yang paling menarik dlm tempoh ini adalah MEMBESARKAN DAMIA...

Bukan Setakat Bersawang...

As Salam.. Blog ini bukan setakat bersawang, dh jd hutan belukar dah.. hihi.. baru nk mencari peralatan2 utk menebas, menebang n membersih.. rajin ker??? ;-)

Monday, August 9, 2010

Big Day Damia..Aqiqah n Naik Buaian..

Majlis nie berlangsung pada 1 Ogos 2010(Ahad)...alhamdulillah berjalan lancar..Terima kasih kepada semua yg menjayakan..suka sangat2 :-)) Damia mcm biasa ar akan menangis sebelum tido, pastu tido pun sekejap je dlm buai..hehehe..
ini le rupa buaian damia..hasil kerja atok+ayah+ibu..tema:pink hijau, tp lebih kepada ikut mana dan..hehehe..buat selang-seli ngan tangisan damia..tp aku ttp suka ngan hasilnya...:-))


Ni plak goodies beg utk para tamu..isinya muffin n telur..ditambah tasbih,bunga telur n cupcake utk kumpulan marhaban..mekasih along sponsor bakul telur n mak uji sponsor muffin n cupcakes..

mekasih atok2,opah2,pakcik2n makcik2 yg kasi damia duit..murah rezeki anak ibu..dan dimurahkan rezeki semua..


Selesai bertahlil n bermarhaban..jemput semua menjamu selera..kambing msak kurma, ayam greng berempah,sambal tumis udang,labu msk lemak,jelatah n oren..dessert bubur, kacang..ayor sirap..sedap2 belaka..



sebelah pagi kumpulan lelaki marhaban..sambung lepas zohor kumpulan pompuan plak..time nie damia ada kawan..ngan dik safiyya..dua2 lena..



seperti biasa, damia x lena lama..akhirnya menerap atas lantai..

satu2nya gmbar dia senyum ms ari kenduri..suka gmbar nie..

Tuesday, May 18, 2010

Ahlan Wa Sahlan..

Ahlan Wa Sahlan puteri kami Nur Nadhirah Damia...
Sekejap je pejam celik pejam celik sblm pejam trus, dh 9 bulan rupanya kandungan aku..huhu..w.pun ada sedikit kekeliruan dgn due date, tp yg penting anakku dh selamat dilahirkan..
Puteri pertama kami selamat dilahirkan pd 22.4.10 jam 8.45pm di Hospital Sungai Buloh.. dilahirkan secara normal seberat 3.2kg, panjang 50cm..
alkisahnya, aku dijangka bersalin 17.4.10, tp smpai tarikh tu xde tanda lg..tp biasa ar +-2 weeks drpd due date..tp biasa la bla dh smpai date tu,perasaan jd x menentu..brg semua dh ready,n ntah berapa kali kemas dh pun begnya..hehe..excited punya pasal la tu..
22.04 tu mmg aku ambik cuti n 2 days before aku mmg off..pd hari t'sebut aku ada checkup kt klinik TTDI..tiba2 ms aku nk g mandi, ada kuar air+sikit darah,than aku bg tahu kt husband yg tgh iron baju.."rileks,tanda nk b'salin ar tu", katanya..dia suh aku rileks,tp dia yg nampak gabra..hehe..1st time la katakan..so,aku pun mandi n bersiap dgn tenangnya...sblm pkul 8.00am kami pun b'gerak trus la ke Hospital Sg Buloh..
setibanya di sepital, trus daftar..sib baik x ramai org lg, cz mgkn sbb awal lg..than aku disuruh masuk utk dicheck..dlm kul 8.30am if i'm not mistaken..so, drang pu check ar..tekanan darah,baby semua ok..tp time check laluan,uuhhh sakiitt...n jalan bru bukak 2cm..pastu kuar,dok mkn nasi lemak kt ruang menunggu..pastu aku kena dok kt wad pemerhatian,tp still bley jln2 kuar lg..1 bilik 2 org..husband aku msih setia menunggu di luar..TQ so much..spjg tu drang check tekanan darah n baby n jln..
lunch siap semua dah..kul 5.00pm bru msuk labour room lpas dimsukkan ubat senang buang air besar..sakit gak time cocok ubat tu..
smpai kul 5 lbih bru bukak 4cm jer..huhu..tp lpas tu cpat je..smpai 6.30pm dh bukak 7cm..n b'mula la contraction yg kuat..time nie t'pikir je aku memandai2 nk suh nurse tu vacuum/operate or whatever yg mencepatkan..hehehe..TQ kpd nurse2 n doktor yg sntiasa memberi kata2 smgt kt aku..penuh keliling katil..aku baca la ayat2 n doa2 yg tau n ingat..cite2 buruk yg aku dngar sblm nie pasal gomen hspital x t'jadi kt aku..alhamdulillah..
jam 8.45pm lahirlah insan yg kami tunggu2...lbh kurang stngah jam kepala baby dok kua msuk,kua msuk..cz aku x teran panjang maybe kesan aku muntah 4x sblm tu..dh perit tekak rasanya..habis semua nasik2 yg dimakan kuar blik..huhu..menitis air mata syukur lepas nurse letakkan baby atas dada..:-))
lepas siap proses menjahit lebih kurang 20 minit,aku trus tertido kepenatan..9.45pm bru t'sedar..dlm mamai2,aku panggil nurse n tnya kt mana anak n suami aku??..bru ar drang panggil husband aku n bg baby kt kami..lepas diqamatkan, kami dihantar ke wad..

cucu ke-23 dlm family husband n ke-32 dlm family aku..dua2 belah pun sekejap je anak aku dpt gelaran cucu bongsu..huhu..akan b'tmbah dlm ms t'dekat..

Nur-Cahaya, Nadhirah-berseri2:segar, Damia-kebijakan:keberkatan..
Mg anak ayah n ibu menjadi insan berguna kpd keluarga,agama,bangsa & negara di dunia serta akhirat..aamiiiin..

**ambik masa yg begitu lama utk update blog..hahaha..

Wednesday, January 6, 2010

100 days to go...

sekejap jer rasa masa berlalu..tahun islam n omputeh pun dh msuk ke thun yg baru..wish to me n all of u, Selamat Tahun Baru..Mg hari2 pun akan bertambah baik hendaknya...umo aku pun baru jer bertambah setahun lg..untung gak lahir d ujung tahun nie..hehehe
ooppss..usia kandungan aku kini cuma tinggal 100 ari jer..plus minus ar tu..bila dh tinggal 2 angka mesti lg rasa sekejap kan??
hingga ke saat ini alhamdulillah,kesihatan aku masih baik...n rasa makin nk sehat bila rasa p'gerakan baby lam perut...:-) kini ku rasa perasaan seorang ibu... syukur+sedih+gembira+sayu...perasaan yg bercampur baur..biarlah Tuhan saja yg tahu...isk isk isk...tidak tidak..jgn menangis lagi wahai hati...
28.12.09 g scan kat Pusat Perubatan Damansara Damai n dh nampak la jantinanya... apa??? ;=)) biarlah rahsia..apa2 pun ku terima,w.pun mmg itu yg kuharapkan..;-} last weekend baru start beli brg sikit2..nanti takut x larat nk jalan,tu pun 2 ari sakit kaki lpas b'shopping...kpd yg berhasrat nk passing barang2 kt aku tu,kasi tau awal2..bisa ku senaraikan yg penting...hehehe..
k, doakan kami sehat2 saje yer..

Thursday, November 5, 2009

Surah-surah pilihan...

1. AL-FATIHAH
Makkiyyh : 7 ayat

2. AYAT QURSI
Surah Al-Baqarah ayat 255

3. SURAH YASIN
Makkiyyah : 83 ayat

4. SURAH AT-TAUBAH
Madaniyyah : 129 ayat

5. SURAH YUSUF
Agar memperolehi anak soleh, sihat, cantik & sempurna. Banyakkan membaca surah ini jika ingin memperolehi anak lelaki.

6. SURAH LUQMAN
Makkiyyah : 34 ayat
Agar memperolehi anak yang taat dan bijak.

7. SURAH MARYAM
Makkiyyah : 98 ayat
Memperolehi anak yang sabar dan taat. Doa dipermudahkan bersalin. Kalau ingin anak perempuan, banyakkan baca surah ni.

Info:

1.Ayat Alquran terdiri dari 6236 ayat.

2.Maksud Ayat Makkiyah : Ayat yang diturunkan ke atas Nabi Muhammad s.w.t di Makkah sebelum hijrah.

3. Ayat Madaniyah : Yang diturunkan ke atas Nabi Muhammad s.w.t di Madinah dan ada juga di Makkah selepas Hijrah.

4. Alquran mengandungi 114 Surah.

Tuesday, November 3, 2009

weekend yg sibuk selalu...

last weekend penuh ngan xtvt..bermula la ngan Jumaat yg amat letih..xpenah2 aku muntah kt ofis, tp aritu 4 kali muntah..smpai umah pun sama, msuk je air,kuar blik..pas mkn kt kedai pun sama..huhuhu..cukup la sehari tu je...
mlm sbtu tdo umah kak uji cz mak n abah ada dtg dr kg..tghari sbtu ke kg.lindungan memeriahkan majlis kawin norshah,sepupu husband aku..selamat pengantin baru..



video
pastu trus ke kajang umah kakcu,mlm kul 10.00 bru grak blik..
ahadnya plak,pas keje g umah anis kt s.alam..b'day party 2 org anaknya..

inilah gaya seorang pereka hiasan dalaman..sesape yg nk renovate umah@ofis bley la dptkan khidmat kawan aku nie..